„Rozmarin sau Măghiran” – titlul inițial
de António José da Silva “O Judeu”
Regia: João Mota
Traducerea: Anca Milu-Vaidesegan
Scenografia: Alin Gavrilă
Costume: Mc Ranin
Muzică live: Radu Câmpean
Premiera: 29 mai 2015
Teatrul Municipal Tony Bulandra Târgoviște
Două fete de măritat, un unchi morocănos și zgârcit, un verișor însetat după avere, o slujnică atrăgătoare, o nebună domnișoară-bătrână, doi tineri curajoși și cel mai dibace „valet” sunt personajele necesare în rețeta unei comedii de succes la care hohotele de râs nu mai contenesc. Piesa este scrisă de dramaturgul portughez António José da Silva, cunoscut ca „O Judeu”, un adevărat Molière al țării lui, și pusă în scenă de regizorul portughez João Mota. Prin urmare, are un umor dulceag, hâtru, autoironic, copilăros, înțelegător. Ce se va întâmpla cu cele două fete de măritat și cu cei doi tineri „curajoși”? Cine va încurca ițele dragostei ca, descurcându-le mai apoi, ele să se lege așa cum trebuie? Jocul intrigilor este foarte palpitant pentru înseși personajele poveștii, atrăgând în acest vârtej al situațiilor „disperate” și răzbunărilor „efemere” o sală fremătândă.
António José da Silva a fost un dramaturg portughez născut în anul 1705 în (atunci) colonia Brazilia, autor al unor comedii definitorii pentru dramaturgia și limba portugheză. Tânărul dramaturg a lăsat o amprentă inimitabilă în cultura portugheză, murind în anul 1739, la Lisabona, în urma torturilor inchiziției. În pofida poveștii triste a vieții autorului, textele sale dramatice sunt pline de un umor savuros și dinamic, în bunul spirit al textelor „teatrului de caractere” practicat de Goldoni în Italia și de Molière în Franța. Spectacolul regizat de João Mota duce totul mai departe, fiind înțesat de câtecele comice, de schimbări de rol și de încurcăturile tipice unei povești cu amorezi din secolul al XVIII-lea.
Domnul Mota este unul din cele mai sonore nume ale teatrului european contemporan, înființând teatrul independent Comuna de Pesquisa din Lisabona în urmă cu aproape patruzeci și cinci de ani și fiind directorul Teatrului Național Portughez și profesor și președinte al Școlii Superioare de Teatru și Cinematografie Portugheze. Experiența sa de lucru include colaborarea cu Peter Brook, în urma căreia a fondat, în anul 1971, grupul Os Bonecreiros.
Distribuție:
Semicupio – Sebastian Bălășoiu
Don Lancerote – Corneliu Jipa
Sevadilha – Cosmina Lirca
Donna Chloris – Andreea Tănase
Donna Nize – Elisabeta Râmboi
Fagundes – Romul Moruțan
Don GillVaz – Gogu Preda
Don Fuas – Adrian Loghin
Don Tiburcio – Adrian Anghel