logo-mini
Babel 2015

Babel 2015

Singura manifestare artistică de amploare din România dedicată artelor spectacolului practicate de minorități lingvistice, etnice și politice.

BABEL 2015 – SCURTĂ PREZENTARE

Anul 2015 marchează cea de-a cincea ediție a festivalului nostru, care va avea loc între 1 și 12 Iunie. Prima încarnare a festivalului BABEL s-a petrecut între anii 2007 și 2009 – trei ediții extrem de ambițioase, încununate cu succes considerabil, având oaspeți din întreaga lume, inclusiv Compania de Teatru Volksbühne din Berlin, Teatrul Changpa din Coreea de Sud, Teatrul KAZE din Japonia, Theatrul Oskaras Korsunovas Theatre din Lituania și mulți alții.

Am resetat și extins festivalul odată cu ediția de anul trecut, integrand chiar mai multe arte performative, mai multe idei, mai multe spectacole. Tema anului trecut a fost „Vorbire”, în baza unui efort de a prezenta minorități interesante atât dintr-un punct de vedere lingvistic, cât și din punct de vedere artistic, concentrându-ne pe forme alternative ale unor genuri artistice deja consacrate.

În acest an, încercăm să dezvoltăm această temă mai amplu, sub titlul „Culori”. Diversitatea etnică, artistică, lingvistică, toate acestea sunt figurate de o explozie de culori care se va răspândi în întreg orașul Târgoviște, reinstaunrându-i statutul istoric de capitală, însă într-o cheie culturală. Teatrul de animație este o componentă majoră a festivalului în acest an, fiindu-i dedicate primele patru zile din BABEL 2015, cu invitați din Germania, Iran, Anglia și din Statele Unite ale Americii. Următoarele zile ale festivalului sunt susținute de oaspeți de la Royal Shakespeare Company, din Coreea de Sud, din Polonia, Bulgaria, Slovenia, Germania, Iran, Spania, India și Islanda.

Suntem convinși de valoarea intrinsecă a eforturilor noastre pentru sublinierea diversității culturale atât de propice pentru o Românie modernă.

Mc Ranin

 

BABEL F.A.S.T. 2015, final spectaculos la Târgovişte

Succesul de care s-a bucurat şi în acest an festivalul prin care Teatrul Municipal „Tony Bulandra” a reuşit să transforme Târgoviştea, timp de două săptămâni, în capitala internaţională a artelor spectacolului, este confirmat de bucuria şi entuziasmul cu care dâmboviţenii, şi nu numai, au însufleţit fiecare eveniment şi i-au aplaudat cu căldură pe artiştii din cele 13 ţări invitate, ceea ce ne determină să aşteptăm cu mult entuziasm ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional BABEL F.A.S.T. la Târgovişte!

Andrei Vasiliu