logo-mini
Babel 2016

Babel 2016

Tăcerea uimită, tăcerea meditativă, tăcerea ușor indignată din sala de teatru reprezintă fundalul celor mai importante întâlniri.

PATRU ÎNTREBĂRI LUNGI CU RĂSPUNSURI SCURTE…

pentru un director de Festival aproape obosit

Vera Ștefan: Ce ați acumulat, în calitate de Director al Festivalului, după cele cinci ediții organizate?
Mc Ranin: Nimic.

V.Ș: Ce nevoie a omului de teatru împlinește realizarea unui Festival?
Mc Ranin: Nevoile neîmplinite.

V.Ș.: Ce v-a determinat să alegeți tema corpul?
Mc Ranin: Îmbătrânirea propriului corp.

V.Ș.: Unde vreți să ajungă Festivalul Babel?
Mc Ranin: În fiecare cătun din lume.

 

“Babel F.A.S.T”- un festival cu temă și identitate

La Târgoviște, orașul plin de istorie cu blazon, și-au dat mâna culturi și arte din toată lumea. Aș inventa un adjectiv cu un grad de comparație nou, ca să pot descrie atmosfera în “Babel F.A.S.T”, ca să exprim cât de bine și frumos a fost.

Domnul MC Ranin și echipa care a organizat festivalul merită mulțumirile intensive pentru inițiativă, efort și munca depusă. Să faci cu bani puțini un festival și să aduci trupe din 30 de țări nu e un lucru ușor. Liviu, Alexandra, Vera, Andra, Camelia, și mulți alții…. apoi voluntarii români și străini, mereu zâmbitori, politicoși, aflați la dispoziția tuturor, ca totul să fie și să iasă bine. Nu i-am văzut certându-se niciodată.

„Babel” e un festival tânăr, cu plusuri și minusuri, are nevoie de mai multă promovare, de vizibilitate mai mare, pentru a atrage parteneri financiari. Tot ce s-a clădit până acum va da roade în timp.

Cele mai frumoase momente pentru un critic de teatru sunt acelea când pe scena minții lui trec imagini, replici, costume, decoruri din spectacolele pe care le-a văzut. La ediția din 2016 a „Babel F.A.S.T.” am avut bucuria să văd multe spectacole valoroase din punct de vedere estetic.

A fost un timp frumos, s-au legat prietenii, s-au făcut planuri, s-au creat amintiri de neuitat. Am ajuns la final de festival și mă încearcă o nostalgie. Mi-am dat seama că “Babel” este un mod de a fi. Un festival cu temă și identitate. Cum un sfârșit ascunde un alt început, urmează punct și de la capăt. Să ne vedem cu bine la ediția viitoare!

Monica Andrei